4 tipp, hogy a gyerek ne kapjon el fertőző légúti betegségeket az isiben, oviban

őszi levelek

Szeptemberben elkezdődik a gyerekeknek a bölcsőde, óvoda, iskola, ismét közösségbe kerülnek. A hűvösebb idő beköszöntével együtt sajnos felbukkannak és elkezdenek problémát okozni az anyukák rémálmai, a fertőző légúti betegségek – köhögés, nátha, megfázás -, és a gyerekek akár több napra is kidőlhetnek a sorból. A kicsik a közösségben sokkal könnyebben elkapják ezeket a betegségeket, hiszen eleve valamivel éretlenebb az immunrendszerük a felnőttekhez képest, azon kívül zárt térben, szoros kontaktusban „össze vannak zárva” számos kis társsal együtt. Ráadásul a (főleg kisebb) gyerekeknek megvan az a szokásuk, hogy a szájukba, arcukhoz, orrukhoz nyúlnak kezükkel, teljesen önkéntelenül, kézmosás nélkül. Így nem csoda, hogy gyerekeink minden szezonban elkapnak egy vagy több felső légúti fertőzést is, megfáznak, köhögni vagy tüsszögni kezdenek. Természetesen burokban nem tarthatjuk őket, de íme négy jó tanács, hogyan előzhetjük meg, hogy a megfázás, köhögés vagy nátha felüsse a fejét a családban:

1. Megfelelő kézmosás
A legtöbb vírus, baktérium azáltal kerül a szervezetbe, hogy a gyerek kezével hozzáér egy kórokozókkal teli felülethez, majd a kezéről a nyálkahártyákba kerülnek a kórokozók. Nagyon fontos ezért megtanítani a gyerekeinknek, hogy többször, megfelelő ideig mossanak kezet napközben az iskolában, óvodában. A betegesebb időszakokban ne csak a „kötelező” alkalmakkor (mint WC-használat, udvaron játszás után, evés előtt), hanem időnként ezek közt is. A kézmosás mindig szappannal történjen, alapos legyen, és tartson legalább 20 másodpercig. Akár együtt, otthon is begyakorolhatjuk velük, egy dalocskát énekelve közben. Nem baj, ha időnként reggel emlékeztetjük őket ennek fontosságára. A nagyobb gyerekeknek, akik már elég ügyesek, csomagolhatunk fertőtlenítő kézmosót is a táskájukba, hogy azt használják.

Kézmosás

2. Felvilágosítás
Egy kisgyereknek nem mindig olyan egyértelmű minden, mint ahogy azt mi felnőttek gondoljuk. Magyarázzuk el neki részletesen, hogyan terjednek a betegségek, a bacilusok, hogyan lehet elkapni őket. Tanítsuk meg, hogy mindig zsebkendőbe tüsszentsen, ezután dobja el a zsepit, lehetőleg ne fogdosson meg mindent, ideiglenesen maradjon távolabb az épp köhögő, tüsszögő társaitól. Ne használjon közös poharat, evőeszközt mással, ne egyenek egymás ételéből.
3. Tisztaság minden téren
Tartsuk tisztán a gyerek minden cuccát (pl. táska, uzsonnás doboz, torna felszerelések, egyéb eszközök), és vegyük rá a gyerekünket is, hogy ő is igyekezzen erre figyelni. Így kevésbé fordulhat elő, hogy a tárgyakon megtelepednek a kórokozók.
4. Jól működő immunrendszer
Természetesen az is nagyon fontos, hogy a gyerkőc szervezete belülről is támogatva legyen, hogy ellenállóbbá váljon a megfázásos betegségekkel szemben. Legyen kiegyensúlyozott az étrendje, egyen megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, vitamint, és igyon elég folyadékot minden nap! A szabad levegőn történő mozgás, játék is jót tesz, de fontos az életkornak megfelelő alvás és a stresszmentes mindennapok biztosítása is.

gyerek biciklizik

Tudj meg többet a Salvus inhalálásról!

Posted in 2017 szeptember and tagged , , , , , , , .