Hogyan tanítsuk meg a kicsiket helyesen orrot fújni?

„Fújd ki az orrod, ne szipogj!” – Hányszor hallottuk mi is szüleinktől, vagy az óvónénitől… Egy felnőttnek persze teljesen természetes, de ami nekünk magától értetődő, az egy kisgyereknek lehet, hogy koránt sem az. De hogy vezessük rá a kicsiket erre a fontos mozzanatra?

nátha orrfújás

Főleg a náthás, megfázásos időszakban nagyon fontos, hogy ne engedjük felgyülemleni az orrüregben a váladékot, az orrot, ha folyik, bedugult, rendszeresen ki kell fújni, hogy megszabaduljunk az orrváladék nagy részétől. A nagy mennyiségű, felgyülemlett váladék későbbi problémákat, felülfertőződést okozhat. A hosszan tartó náthából akár fülgyulladás, arcüreggyulladás is kialakulhat, hiszen a melléküregek és a füljárat (mint az arc- és homloküreg) is kapcsolódnak az orrüreghez, ha teli az orr, ezek sem tudnak szellőzni.

Pici gyerekeknél, csecsemőknél viszonylag egyszerű a dolog (ha eltekintünk a kényelmetlenségétől): nagyon jó orrszívók kaphatók a piacon, ezekkel le tudjuk szívni a picik orrát. De mi a teendő egy nagyobbacska gyereknél, aki már bölcsis vagy ovis korú, közösségbe jár, és nem tudjuk már megoldani a leszívást, mert nem engedi, vagy nincs otthon napközben? Bizony neki meg kell tanítani minél hamarabb, hogyan fújja ki az orrát magának. Pofonegyszerűnek tűnik, de mégis van benne nehézség: azt tudtad, hogy a kisgyerekek alapból csak az orron-szájon történő levegővételt tudják, a kifújás nem megy nekik automatikusan? Az alábbi trükkökkel viszont rá lehet vezetni őket a technikára:

  • Tegyünk az asztal szélére egy papír zsebkendőt, vattadarabkát, papírfecnit, madártollat, hungarocell golyócskát, vagy bármit, ami könnyű és el lehet fújni. Ezzel gyakoroljuk a kifújást, úgy, hogy a kicsinek becsukott szájjal kell arrébb fújnia az apró tárgyat, csak az orrán kifújt levegő segítségével. Ha már ügyes benne, variálhatjuk a játékot úgy, hogy megszabjuk, merre kell mennie a tárgynak, meddig kell elfújni. Ha több gyerkőc van, akár versenyt is rendezhetünk!papírzsepi
  • Másik rávezető módszer a különböző szimatolós játékok – például játsszuk vele azt, hogy kutyusok vagyunk, vagy kis sünik, és szimatolunk (persze ezt is igyekezzünk csukott szájjal csinálni).

Ha már nagyjából ráérzett a helyes fújó mozdulatra, térjünk át a zsebkendőre. Azt is érdemes gyakorolni, hogy egyszerre csak az egyik orrlyukon keresztül fújjon – a másikat közben finoman befogjuk a zsepivel, majd megcseréljük az oldalt.

Az orrfújás mindig hatékonyabb, ha előtte fellazítjuk a váladékot, orrspray-vel, vagy megfelelő inhalálással (akár Salvus inhaláló kamrában).

Óvodás, bölcsis gyerekekkel, akivel már nem tudunk egész nap mi otthon lenni, érdemes gyakran beszélgetni az orrfújás fontosságáról. Így előbb-utóbb megtanulja, hogy magától is eszébe jusson kifújni, ha folyik az orra, ne csak akkor, amikor egy felnőtt, óvónéni, vagy dadus rászól!

Sok sikert kívánunk a játékos tanuláshoz/tanításhoz!

Posted in 2017 november and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *