Szénanátha – allergiás nátha

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekorvos cikke

szenanatha

Meghatározás, tünetek

A szénanátha olyan tünetcsoport, amit az orr és orrmelléküregek nyálkahártyájára jutó különböző allergének váltanak ki és jellegzetes tünetekkel, orrfolyással, tüsszögéssel, orrviszketéssel, később orrdugulással, esetleg szaglászavarral járnak. Az allergiás betegségek közül a szénanátha a leggyakoribb kórkép, a lakosság közel ötöde szenved tőle.  Az orrtünetek mellett szemviszketés, könnyezés, allergiás kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. Gyakran szúró fájdalom is jelentkezik, mintha idegen test, például szempilla vagy bogár került volna a szemünkbe.  A helyi tünetek mellett általános tünetek is jelentkezhetnek: levertség, fáradékonyság, fejfájás, a megzavart éjszakai pihenés miatt kialvatlanság jelentkezhet, gyermekeknél romlik az iskolai teljesítmény.

Csoportosítás a kórokok szerint

Az allergiás náthát a kiváltó okoktól és attól függően, hogy mikor jelentkeznek a panaszok, szezonális és egész évben tartó, perenniális náthákra osztjuk.

A szezonális, ahogy a neve is mutatja, csak akkor jelentkezik, amikor az allergizáló anyag megjelenik a levegőben és mennyisége elér egy adott koncentrációt. Ezek jellemzője pl. a pollenallergia. Magyarországon hosszú pollenszezonra számíthatunk, jellemzően három, jól elkülöníthető szakaszt szokás elkülöníteni:

1./ Február vége, március eleje: a mogyoró, nyír az első jelentős pollentermelő növény, amelyeket néhány fa (éger, tölgy, juhar) virágzása követ.

2./ Április-májustól: a pázsitfűfélék és gabonafélék jelentik az allergiások számára a legnagyobb veszélyt.

3./ Nyári hónapok: a gyomnövények ideje, július végén, augusztusban támad és akár októberig is eltart az első számú közellenség a parlagfű, valamint a fekete üröm virágzása.

gyerekek a reten

Önfeledt játék a fűben? Allergia esetén kerüljük...

Az egész évben tartó szénanáthás tüneteket olyan allergének okozzák, amelyekkel egész évben találkozunk. Ilyenek pl. a háziporatka, az állati szőrök és penészgombák.

Kivizsgálás

Az allergiás nátha diagnózisának felállításában nagyon sokat segít a beteg (vagy szüleinek) alapos kikérdezése. Az allergológiai tesztekkel, úgymint bőrpróba elvégzésével vagy vérből végzett ellenanyag kimutatással  pedig pontosan megállapítható, hogy mire allergiás a gyermek.

Kezelés

A kezelés legfontosabb eleme az allergének kerülése lenne. Ezt sajnos nagyon nehéz megtenni, de törekedni kell rá. Pl. pollenallergiás beteg szeles, száraz, meleg időben ne sportoljon szabadban, ne nyírjon füvet, ne gyomláljon és csak éjszaka szellőztessen, használjon pollenszűrős légtisztítót. A szünidő tervezésénél inkább tengerpartra vagy magas hegyvidékre utazzon a kritikus időszakban. A háziporatka allergiás beteg hálószobájában ne legyen falvédő, vastag sötétítőfüggöny, kárpitozott bútorok és ne használjon toll-vagy pehelypaplant, és –párnát. Ügyeljenek az ágynemű hetenkénti, magas hőfokon való mosására, használjanak speciális matracvédő huzatot. Rendszeresen porszívózzanak, törölgessenek port a szobájukban, használjanak légtisztítót (a szűrőket rendszesen cserélni kell!), stb.

Tünetek kezelése történhet természetes módszerekkel, vagy gyógyszerekkel.

A gyógyszeres kezelés alapelemét az egyik allergiát okozó anyag, a hisztamin megkötődését megakadályozó gyógyszerek, az úgynevezett antihisztaminok adják. Ezeket csepp, szirup, tabletta vagy orrspray formájában alkalmazhatjuk. Orrspray adása előtt mindig meg kell tisztítani az orrüreget, hogy ne a váladékra csöppentsük vagy fújjuk be a gyógyszert! Ezek hosszú hónapokig vagy évekig adhatók, a korszerű készítmények álmosító mellékhatással már szinte alig vagy nem rendelkeznek. Az antihisztamin tartalmú orrspray-k mellett szteroid tartalmú orrsprayt is szoktunk alkalmazni. Ezektől sem kell félni, mert helyileg, átlagos adagban használva mellékhatásokra nem kell számítani. A leggyorsabb hatásúak az úgynevezett érösszehúzó hatású, lohasztó orrcseppek, amiket azonban csak rövid ideig, néhány napig, maximum 1 hétig lehet alkalmazni.

 

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

házi gyermekorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

 

A tünetek (orrfolyás, orrdugulás) enyhítésében alternatív, természetes módszerként segíthet a Salvus inhalálás az inhaláló kamrában.  TUDJ MEG TÖBBET! --> KATT IDE

Posted in 2018 május and tagged , , , , , .