Egy egyszerű módszer, amivel megelőzhetsz egy csomó fertőző betegséget (képes útmutatóval)

hogy_elozzuk_meg_a_leguti_fertozesek_terjedeset

Nem is gondolnád, hogy egy végletekig egyszerű művelet mennyi bajt és betegséget tud megelőzni! Hogy megértsd, miért, gondold csak át, hogy hogyan is kaphatjuk el mi, vagy gyerekeink a legtöbb betegséget: kapaszkodunk a zsúfolt buszon, metrón, amikor rohanunk dolgunkra, megfogjuk a kapaszkodókat 1000 másik ember után; körözünk a boltban a bevásárlókocsit tolva, a gyerek az ülőkében kapaszkodva, aminek a fogantyúját az előttünk vásárlók már mind megfogták; a gyerekek az óvodában, iskolában vidáman egymás után fogdossák a játékokat, eszközöket, egymásnak adják, csereberélnek, majd óhatatlanul a kezükkel a szájukhoz érnek… Egy-egy nyilvános helyen levő tárgyhoz rengeteg felnőtt és gyerek ér hozzá, és hagyja rajta mintegy „ujjlenyomatként” az esetleges kórokozóit. És mi van, ha pont az érintés előtt tüsszentett, vagy köhögött valaki, és a kezét a szája elé tette? Mi van, ha meg volt fázva, náthás volt, vagy valami más baja volt?

Rengeteg légúti fertőzést vagy gyomor-bélrendszeri betegséget kaphatunk el így, hogy egymás után fogunk meg dolgokat. A legeslegegyszerűbb és legkézenfekvőbb mód, hogy megvédjük magunkat: a rendszeres, megfelelően alapos KÉZMOSÁS! Fontos, hogy mindig gondoljunk rá, és figyelmeztessük is erre gyerekeinket. DE: a kézmosást nem mindegy, hogyan csináljuk - lehet ímmel-ámmal, kapkodva, elnagyolva, és lehet alaposan és hatékonyan is!

kezmosas

Íme egy képes útmutató a helyes kézmosási technikához, mely pontról-pontra követhető, és könnyedén megtanítható a gyerekeknek is. Ha naponta többször a jó módszerrel kezet mosol, egy csomó betegséget megelőzhetsz (vagy ha te vagy kicsit beteg, megakadályozhatod mások megfertőzését)!

1.Bő vízzel vizezd be a kezeid!

2.Adagolj szappant magadnak!

3.Dörzsöld össze a tenyereidet! 

hogyan_mossunk_kezet

4. Fésű-szerűen mosd meg egyik kezeddel a másik kezeden az ujjaid közt kívülről, majd cseréld a kezet!

5. A tenyerek szembefordításával is mosd meg az ujjak közét!

6. Az ujjaid hegyét és hátulját így mosd hatékonyan!

 hogyan_mossunk_kezet1

7. Körkörös mozdulattal mosd meg a hüvelykujjaidat!

8. A körmeidet dörzsöld a másik tenyeredbe, körző mozdulatokkal!

9. A csuklót is mosd meg!

hogyan_mossunk_kezet2

10. Alaposan öblítsd le!

11.Töröld szárazra a kezed (ideális: papír kéztörlővel)!

hogyan_mossunk_kezet3

Mindig mossatok kezet: evés előtt; mosdóhasználat után; köhögés, tüsszentés után; sportolás, szabadtéri aktivitás után; állatok érintése után; és bármikor, amikor úgy érzed, hasznos lehet!

IDE KATTINTVA LETÖLTHETED AZ ÚTMUTATÓT! 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Posted in 2018 január and tagged , , , , , , , , , .